Sernik pieczony na kruchym spodzie. Połączenie sernika z szarlotką, przez dodanie jabłek. Sernik z bezą i maślaną kruszonką był pracochłonny. Ale opłacało się, bo wyszedł przepyszny i pachnący.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
29,08,2023
CIASTO KRUCHE:
-5 żółtek
-100 g. cukru
-150 g. masła
-300 g. mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Zagnieść i wylepić blachę ( 34x38 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.jabłka-Papierówki, obrać, pokroić na większą kostkę. Rozpuścić masło w brytfannie, dodać cukier i cynamon. Dodać jabłka i smażyć od 5-7 min. w zależności jak dojrzałe są. Odstawić i dodać galaretkę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. i ostudzić do letniego. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i rozsmarować.
3.masa serowa- Zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser i przesiane budynie. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
4.beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na wolnych obrotach miksera zmiksować, dodając też po trochu olej. Równomiernie porozkładać po masie serowej i rozsmarować.
5.kruszonka- Zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po bezie.
6.Piec ok. 70 min. w 175 * C. Pod koniec pieczenia, przykryć papierem do pieczenia, jakby góra mocniej brązowiała. Studzić najlepiej w piekarniku, samym nawiewem.
7.Po ostygnięciu, najlepiej na drugi dzień oprószyć cukrem pudrem i kroić.
Komentarze