Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik pieczony na kruchym spodzie. Połączenie sernika z szarlotką, przez dodanie jabłek. Sernik z bezą i maślaną kruszonką był pracochłonny. Ale opłacało się, bo wyszedł przepyszny i pachnący.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 29,08,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -5 żółtek
    -100 g. cukru
    -150 g. masła
    -300 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    PRAŻONE PAPIERÓWKI:
    -1300 jabłek
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki cukru brązowego
    -1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    -1 galaretka czerwona

    MASA SEROWA:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -2 budynie jasne
    -1 kg. sera tłustego

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -1 budyń jasny
    -100 ml. oleju

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Szarlotka Kruche ciasto

Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Zagnieść i wylepić blachę ( 34x38 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 2. jabłka-Papierówki, obrać, pokroić na większą kostkę. Rozpuścić masło w brytfannie, dodać cukier i cynamon. Dodać jabłka i smażyć od 5-7 min. w zależności jak dojrzałe są. Odstawić i dodać galaretkę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. i ostudzić do letniego. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i rozsmarować.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 3. masa serowa- Zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser i przesiane budynie. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na wolnych obrotach miksera zmiksować, dodając też po trochu olej. Równomiernie porozkładać po masie serowej i rozsmarować.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 5. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po bezie.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 6. Piec ok. 70 min. w 175 * C. Pod koniec pieczenia, przykryć papierem do pieczenia, jakby góra mocniej brązowiała. Studzić najlepiej w piekarniku, samym nawiewem.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 7. Po ostygnięciu, najlepiej na drugi dzień oprószyć cukrem pudrem i kroić.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 8. Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować