Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik pieczony na kruchym spodzie. Połączenie sernika z szarlotką, przez dodanie jabłek. Sernik z bezą i maślaną kruszonką był pracochłonny. Ale opłacało się, bo wyszedł przepyszny i pachnący.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 29,08,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -5 żółtek
    -100 g. cukru
    -150 g. masła
    -300 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    PRAŻONE PAPIERÓWKI:
    -1300 jabłek
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki cukru brązowego
    -1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    -1 galaretka czerwona

    MASA SEROWA:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -2 budynie jasne
    -1 kg. sera tłustego

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -1 budyń jasny
    -100 ml. oleju

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Szarlotka Kruche ciasto

Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Zagnieść i wylepić blachę ( 34x38 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 2. jabłka-Papierówki, obrać, pokroić na większą kostkę. Rozpuścić masło w brytfannie, dodać cukier i cynamon. Dodać jabłka i smażyć od 5-7 min. w zależności jak dojrzałe są. Odstawić i dodać galaretkę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. i ostudzić do letniego. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i rozsmarować.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 3. masa serowa- Zmiksować jajka z cukrem. Potem dodać ser i przesiane budynie. Zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na wolnych obrotach miksera zmiksować, dodając też po trochu olej. Równomiernie porozkładać po masie serowej i rozsmarować.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 5. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po bezie.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 6. Piec ok. 70 min. w 175 * C. Pod koniec pieczenia, przykryć papierem do pieczenia, jakby góra mocniej brązowiała. Studzić najlepiej w piekarniku, samym nawiewem.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 7. Po ostygnięciu, najlepiej na drugi dzień oprószyć cukrem pudrem i kroić.
  • Sernik z karmelizowanymi papierówkami, bezą i kruszonką 8. Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować