Sernik to jedno z ulubionych ciast moich bliskich. Dzisiaj polecam sernik z lekko kwaśnymi wiśniami . Sernik smakuje wyśmienicie . Może być smacznym ciastem do popołudniowej kawy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto;
mąka 2 szklanki,
cukier 3 -4 łyżki,
cukier waniliowy 1 -2 łyżeczki,
masło lub margaryna 1 kostka,
jajka same żółtka 4 szt,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
Masa serowa;
ser z wiaderka 500 g,
cukier 1/2 szklanki,
cukier waniliowy 1 op,
jajka 2 ,
budyń waniliowy 1 op,
masło roztopione 2 łyżki (letnie),
Dodatkowo;
tłuszcz do wysmarowania blaszki,
bułka tarta do wysypania blaszki,
wiśnie 250 g, ( rozmrożone)
Sernik z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Mąkę przesiać do miski dodać masło o temperaturze pokojowej.
Mąkę posiekać nożem z masłem, dodać żółtka , proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części.
2/3 ciasta włożyć do lodówki na 30 minut, a 1/3 wymieszać z wiórkami kokosowymi i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 30/25 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.
Tak przygotowaną blaszkę wylepić ciastem z lodówki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Zapiekać 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową.
Na masę serową rozłożyć rozmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody wiśnie.
Wiśnie można dosłodzić w razie potrzeby.
Na wiśnie zetrzeć na tarce (grube oczka) ciasto z zamrażalnika.
Włożyć ponownie do piekarnika i piec około 50 minut.
Masa serowa;
Ser zmiksować z cukrem , cały czas miksując dodać budyń śmietankowy, cukier waniliowy , jajka, a na końcu dodać roztopione letnie masło.
Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze