Sernik z pieczonym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche spód sernika :
masło przełożyć do misy robota ,wsypać cukier i mąkę , wymieszać ,wbić jajko ,wlać wodę ,zagnieść ciasto, kulkę ciasta owinąć folią i na 15 minut schować do lodówki ( lub zamrażalnika (
Po tym czasie okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia .Ciastem wylepić dno i boki do połowy wysokości formy .Podpiec 10 minut w 180 st.
2.Pieczony rabarbar:
Wcześniej umyty i pokrojony rabarbar przełożyć na blaszkę ,polać miodem i piec 15 minut w 180 stopniach.Schłodzić .
3.Masa serowa :
w misie robota umieścić sery ,wbić jajka ,wsypać cukier i mąki,wlać sok z cytryny, szybko wymieszać tylko do połączenia się składników .
4.Połowę pieczonego rabarbaru ułożyć na podpieczonym spodzie ciasta, następnie delikatnie wlać masę serową .
5.Piec 10 minut w 160 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec następne 35 minut.
Komentarze