Sernik z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serniczek w tej wersji smakuje rewelacyjnie

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego.

    Masa serowa:
    1 kg twarogu,
    5 żółtek,
    1 budyń śmietankowy,
    200 g masła,
    szklanka cukru.

    Piana:
    5 białek,
    szklanka cukru,
    1 czerwony kisiel
    oraz
    1kg rabarbaru,
    cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Ciasto pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa i cały czas ucierając dodajemy żółtka , masło, budyń oraz cukier. Rabarbar myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Rabarbar smażymy na łyżeczce masła około 10 minut. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier oraz kisiel i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spod wlewamy masę serową, rozkładamy rabarbar, wlewamy pianę z białek.Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Sernik pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować