Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Ciasto pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa i cały czas ucierając dodajemy żółtka , masło, budyń oraz cukier. Rabarbar myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Rabarbar smażymy na łyżeczce masła około 10 minut. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier oraz kisiel i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spod wlewamy masę serową, rozkładamy rabarbar, wlewamy pianę z białek.Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Sernik pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze