Sernik z nutką piernikową

4.98 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wspaniały sernik, który wygląda bardzo ładnie , a smakuje obłędnie.Zaciekawiłam się kiedyś kolorystyką u naszej Bietki na taki sernik, a teraz robię go często, nawet bardzo często pod różną postacią smakową, ale nigdy nie zmieniam kolorystyki, bo to ona nadaje mu całej piękności.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    3 łyżki kakao
    250g margaryny Kasi
    1 duża łyżka kwaśnej śmietany
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    0,5 kg mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika lub 10 startych pierników.

    Masa serowa:
    1 kg dobrej jakości sera do sernika (ja używam z mleczarni Czarnków -jest świetny i nie można go wydostać z wiaderka taką ma świetną konsystencję.Pojawia się w Tesco)
    1 szklanka cukru pudru
    5 jajek
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    można dodać sok z cytryny lub skórkę

    wymiar blachy 25cm/35cm


Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z nutką piernikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNIKI 1. Pierniki najlepsze w delikatnym lukrze.
  • pierniki 2. Wkładamy pierniki dl blendera i miksujemy na drobny proszek.
  • ciasto kakaowe 3. Wszystkie składniki na ciasto razem z tartymi piernikami zagniatamy.
  • ciasto 4. Dzielimy na 2 lub 4 części i wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki.
  • masa serowa 5. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
  • masa serowa 6. Dodajemy resztę składników (bez białek) i mieszamy.Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
  • ciasto 7. ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach połowę ciasta kakaowego. Wyrównujemy i lekko dociskamy aby ciasto ładnie sięnam ułożyło na całości blachy.
  • sernik 8. Na starte ciasto wylewamy masę serową i równo rozprowadzamy.
  • sernik 9. Na masę serowa ścieramy pozostałe cisto czekoladowe.
  • sernik 10. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy pozostawić ciasto jeszcze w wyłączonym piekarniku około 15-20 minut.
  • lukier 11. Po wystudzeniu ciasto lukrujemy.

Porady

Sernik można zrobić w wersji bez kakao. Pozostałe białka od ciasta możemy ubić i również dodać do masy serowej jeśli mamy małe to 4 białka a jeśli mamy duże jajka to tylko 2.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować