Sernik z nutką piernikową

  • wyświetlono: 3576 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 2

Wspaniały sernik, który wygląda bardzo ładnie , a smakuje obłędnie.Zaciekawiłam się kiedyś kolorystyką u naszej Bietki na taki sernik, a teraz robię go często, nawet bardzo często pod różną postacią smakową, ale nigdy nie zmieniam kolorystyki, bo to ona nadaje mu całej piękności.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

Ciasto kakaowe:
3 łyżki kakao
250g margaryny Kasi
1 duża łyżka kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub 10 startych pierników.

Masa serowa:
1 kg dobrej jakości sera do sernika (ja używam z mleczarni Czarnków -jest świetny i nie można go wydostać z wiaderka taką ma świetną konsystencję.Pojawia się w Tesco)
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżki maki ziemniaczanej
można dodać sok z cytryny lub skórkę

wymiar blachy 25cm/35cm


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z nutką piernikową

  • PIERNIKI1. Pierniki najlepsze w delikatnym lukrze.
  • pierniki2. Wkładamy pierniki dl blendera i miksujemy na drobny proszek.
  • ciasto kakaowe3. Wszystkie składniki na ciasto razem z tartymi piernikami zagniatamy.
  • ciasto4. Dzielimy na 2 lub 4 części i wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki.
  • masa serowa5. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
  • masa serowa6. Dodajemy resztę składników (bez białek) i mieszamy.Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
  • ciasto7. ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach połowę ciasta kakaowego. Wyrównujemy i lekko dociskamy aby ciasto ładnie sięnam ułożyło na całości blachy.
  • sernik8. Na starte ciasto wylewamy masę serową i równo rozprowadzamy.
  • sernik9. Na masę serowa ścieramy pozostałe cisto czekoladowe.
  • sernik10. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy pozostawić ciasto jeszcze w wyłączonym piekarniku około 15-20 minut.
  • lukier11. Po wystudzeniu ciasto lukrujemy.
PP_12-2014

Porady

Sernik można zrobić w wersji bez kakao.
Pozostałe białka od ciasta możemy ubić i również dodać do masy serowej jeśli mamy małe to 4 białka a jeśli mamy duże jajka to tylko 2.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylatwarógsernikWigiliaświętaboże narodzenieSwiateczne ciastosernik czarno białysernik kakaowyserni piernikowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qx2mll

Dodane przez: nikaasz

Piernikowy sernik z żurawiną

Idealny na świąteczny stół :)

image-0vkih4r

Dodane przez: paolineczka

Sernik piernikowy

Sernik za sprawą pieczenia w kąpieli...

Sernik piernikowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Sernik piernikowy

Dlaczego by nie? Ten jest jedwabisty...

Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami

Dodane przez: Goszka

Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami

Sernik bardzo piernikowy, w smaku...

sernik

Dodane przez: PolskaGotuje

Świąteczny sernik z piernikowymi makaronikami

Sernik, który sprawdzi się nie...

Sernik z rumową nutką na kruchym spodzie

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Sernik z rumową nutką na kruchym spodzie

Pyszny i puszysty serniczek, pełen...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE