JABŁECZNIK Z PIERNIKOWĄ NUTKĄ

0 (0 ocen)

aromatyczne ciasto

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek
    - 1 galaretka pomarańczowa

    Pianka:
    - 500 ml śmietany 30%
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    - 2 paczki lukrowanych pierniczków bez nadzienia (użyłam tych z Biedronki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z piernikową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać przełożyć do formy i upiec 20 minut w 180 stopniach
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, przesmażyć do miękkości i wymieszać z galaretką rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3. Pianka: śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody.
  • 4. Przełożenie ciasta: na upieczony ostudzony biszkopt wylać masę jabłkową wyrównać i ułożyć pierniczki. odstawić do całkowitego stężenia. Na pierniczki wyłożyć piankę, wyrównać. Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować