Najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy spód nawilżeje.Dzięki kremówce sernik nabiera śmietankowego smaku.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
na spód:
pół kostki margaryny
3/4 szkl cukru
2 całe jaja
pół szkl kartoflanki
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kostka margaryny
1,5 szkl cukru
8 żółtek(białka osobno)
1 kg twarogu najlepiej z wiaderka
budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
250 ml śmietany kremówki 30%
cukier puder do polukrowania
Sernik z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Składniki na spód zagniatamy.Spód wysmarowanej blachy,oblepiamy ciastem,kawałek zostawiamy na paski z wierzchu sernika.Odpiekamy 15 minut w rozgrzanym do 180 st piekarniku.
2.Margarynę ucieramy z cukrem do białości,stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucieramy.Do masy dodajemy twaróg,proszek do pieczenia oraz budyń,wkrapiamy sok z cytryny i ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masy delikatnie mieszamy.Na koniec ubijamy kremówkę i łączymy ją z masą serową.
3.Na przestudzony spód wylewamy masę serową,z odłożonego ciasta formujemy paski i układamy je na wierzchu tworząc kratkę.
4.Pieczemy 50 minut w 180 st.Gdy ciasto przestygnie lukrujemy je.
Porady
Do sernika można dodać rodzynki ja tego nie robię,ponieważ nie każdy je lubi.
Komentarze