Sernik z kremówką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy spód nawilżeje.Dzięki kremówce sernik nabiera śmietankowego smaku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na spód:
    pół kostki margaryny
    3/4 szkl cukru
    2 całe jaja
    pół szkl kartoflanki
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1 kostka margaryny
    1,5 szkl cukru
    8 żółtek(białka osobno)
    1 kg twarogu najlepiej z wiaderka
    budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z połowy cytryny
    250 ml śmietany kremówki 30%
    cukier puder do polukrowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Sernik z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Składniki na spód zagniatamy.Spód wysmarowanej blachy,oblepiamy ciastem,kawałek zostawiamy na paski z wierzchu sernika.Odpiekamy 15 minut w rozgrzanym do 180 st piekarniku.
    2.Margarynę ucieramy z cukrem do białości,stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucieramy.Do masy dodajemy twaróg,proszek do pieczenia oraz budyń,wkrapiamy sok z cytryny i ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masy delikatnie mieszamy.Na koniec ubijamy kremówkę i łączymy ją z masą serową.
    3.Na przestudzony spód wylewamy masę serową,z odłożonego ciasta formujemy paski i układamy je na wierzchu tworząc kratkę.
    4.Pieczemy 50 minut w 180 st.Gdy ciasto przestygnie lukrujemy je.

Porady

Do sernika można dodać rodzynki ja tego nie robię,ponieważ nie każdy je lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować