Zebra z kremówką i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,wilgotne ciasto,idealne na niedzielne popołudnie :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    1 szklanka wody
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do przełożenia:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    słoik brzoskwiń w syropie (mogą być w puszce)

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Zebra z kremówką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę,dodać szklankę wody,oleju,oraz 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia,ciągle ubijając.
    2.Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodać 0,5 szklanki mąki,do drugiej kakao,wymieszać.
    3.Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem,wlewać od środka łyżką na przemian raz jasne raz ciemne ciasto.Piec 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
    4.Brzoskwinie (ja miałam własnej roboty) odsączyć przez sito,pokroić na mniejsze kawałki.
    5.Przestudzone ciasto przekroić poprzek,dolną część przełożyć z powrotem do formy.Kremówkę ubić na sztywno,dodać rozpuszczoną żelatynę,chwilę ubijać,wylać na spód ciasta,na całości poukładać kawałki brzoskwiń,przykryć wierzchnią warstwą,skropić syropem z brzoskwiń.Schłodzić w lodówce.Polukrować.

Porady

Najlepsza na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować