Zebra z kremówką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na pulchną masę,dodać szklankę wody,oleju,oraz 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia,ciągle ubijając.
2.Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodać 0,5 szklanki mąki,do drugiej kakao,wymieszać.
3.Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem,wlewać od środka łyżką na przemian raz jasne raz ciemne ciasto.Piec 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
4.Brzoskwinie (ja miałam własnej roboty) odsączyć przez sito,pokroić na mniejsze kawałki.
5.Przestudzone ciasto przekroić poprzek,dolną część przełożyć z powrotem do formy.Kremówkę ubić na sztywno,dodać rozpuszczoną żelatynę,chwilę ubijać,wylać na spód ciasta,na całości poukładać kawałki brzoskwiń,przykryć wierzchnią warstwą,skropić syropem z brzoskwiń.Schłodzić w lodówce.Polukrować.
Komentarze