Gołąbki w liściach buraczków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Swoim wyglądem zachęcają do szybkiego wypróbowania.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
    2 garście suszonych grzybów
    1 duża cebula
    1 woreczek kaszy gryczanej
    kostka margaryny
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    słoiczek keczupu
    sól i pieprz
    liście buraczków

Gołąbki w liściach buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić przez maszynkę,doprawić solą i pieprzem.
    2.Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu,grzyby namoczyć przez ok 15 minut,i ugotować do miękkości,przepłukać,pokroić na drobno.Cebulę pokroić w kostkę,smażyć na pół kostki margaryny na złoty kolor.
    3.Do mięsa dodać kaszę,grzyby,smażoną cebulę,koncentrat,wszystko wymieszać,doprawić solą i pieprzem.
    4.Liście buraczków sparzyć,na każdy nakładać farsz,zawijać w kopertę.
    5.W garnku stopić resztę margaryny,poukładać gołąbki,polać keczupem,dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

Porady

Podawać z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy