Sernik z krateczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.skłądniki na spód ciasta zagniatamy pomijając kakao. Następnie 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciąg z piekarnika.
Pozostałe ciasto zmieszaj z kakaem i włóż do lodówki.
2.Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrami na puszystą masę, następnie dodaj margarynę, małymi porcjami ser i mąkę kartoflaną. Dodaj skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Następnie ubij białka (dodaj również to białko pozostałe od spodu ciasta.) i dodaj ubite białka do masy serowej delikatnie mieszając łyżką lub rózgą.
3.Mase serową wylej na podpieczony spód ciasta.
4.Wyłóż z lodówki ciemne ciasto, rozwałkuj i specjalnym nożykiem do robienia wzorów wytnij krateczkę. Można ręcznie pociąć ciasto na paseczki i ułożyć na serniku.
5.Delikatnie rozciągnij naszą siatkę, przełóż ją na dużą deskę i przełóż ostrożnie na sernik.
6.Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika na 60 minut do nagrzanego w 160-180 stopniach.
7.Po upieczeniu studzimy i najlepiej kroić po 24 godzinach, aż sernik odparuje.
Komentarze