Sernik z kokosowymi cukierkami

  • wyświetlono: 391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dla wielbicieli serników mam taki na krupczatkowym spodzie z mnóstwem cukierków o smaku kokosowym w masie serowej. Bardzo polecam Wam taki sernik.

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
35 dag czekoladowych cukierków o smaku kokosowym

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z kokosowymi cukierkami

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
  • 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  • 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikpodwieczorekcukierkidla gościPoczęstunekmąka krupczatkaserowiecdomowe ciastodomowy serniksernik na cieściez cukierkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

Coś dla miłośników serników gotowanych,...

sernik kokosowy

Dodane przez: klementynka

sernik kokosowy

Ten sernik zawsze sie udaje. Zrobiłam...

kokosowy sernik z musem jeżynowym

Dodane przez: joanna1974

Kokosowy sernik z musem jeżynowym

Słodki smak sernika z nutą kokosa...

Sernik gotowany z kokosową warstwą

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik gotowany z kokosową warstwą

Ciasto kruche przełożone delikatną...

Sernik Bounty z musem z białej czekolady

Dodane przez: 2milutka

Sernik kokosowy z musem z białej czekolady

Aksamitny, delikatny, o smaku mojego...

Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

Dodane przez: 2milutka

Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

Wyśmienite w smaku ciasto bez odpalania...