REKLAMA

Sernik z kokosowymi cukierkami

wyświetlono: 1032 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Dla wielbicieli serników mam taki na krupczatkowym spodzie z mnóstwem cukierków o smaku kokosowym w masie serowej. Bardzo polecam Wam taki sernik.

opublikowany: 22.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła lub margaryny
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    35 dag czekoladowych cukierków o smaku kokosowym

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
  • 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  • 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: weronika63 logo

Babeczki czekoladowe z wiórkami kokosowymi i cukierkami

Bardzo prosty przepis na babeczki czekoladowe.

kategoria: Ciasta Desery babeczki babeczki muffinki opublikowany: 17.04.2020 | wyświetlono: 196 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

sernik z kulkami kokosowymi

Wyśmienity.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 24.07.2014 | wyświetlono: 5145 Książki kucharskie: 47 | Polecenia: 2
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Sernik jagodowy z cukierkami

Uwielbiam białe michałki, dlatego postanowiłam dodać je do serniczka. Wyszedł pyszny.

kategoria: Desery michałki herbaty Ser opublikowany: 13.04.2013 | wyświetlono: 1799 Książki kucharskie: 43 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE