Sernik z jabłkami w rumie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wykonanie sernika nie jest tak szybkie jak zrobienie np szybkich ciasteczek, ale czasami opłaca się poświęcić trochę czasu. Oprócz smaku dużą rolę odegrał wygląd. Nuta cytryny świetnie skomponowała się z jabłkami namoczonymi w rumie. Zachęcam do spróbowania :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:

    320g mąki
    250g masła roślinnego
    2 żółtka
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    3 łyżki cukru pudru

    nadzienie:

    500g tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego
    skórka otarta z 1 cytryny
    4 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 jajka
    1 kg jabłek
    1/2 szklanki rumu
    3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jabłkami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło roślinne i wodę- energicznie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 min.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy rumem, który wcześniej łączymy z płynnym miodem.
  • 3. Ser miksujemy ze skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym cukrem, budyniem, a także z jajkami. Robimy to tylko do momentu połączenia się składników, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować, iż nasz sernik opadnie po wyciągnięciu.
  • 4. a stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno wysmarowanej wcześniej formy. Spód podpiekamy w 180°C przez około 15 minut.
  • 5. Na spód wylewamy ser, a na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek - rum odlewamy.
  • 6. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia na parę godzin.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje w następnym dniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rum Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
.

To może cię zainteresować