Cytryny w rumie

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Doskonałe jako rozgrzewający dodatek na jesienno-zimowe wieczory kiedy wracamy przemarznięci do domu.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 cytryny
    250 ml białego rumu
    3 łyżki cukru

    u mnie dodatkowo:
    goździki
    2 szczypty mielonego imbiru
    2 szczypty mielonego cynamonu
    ziarenka z 2 strąków kardamonu
    gwiazdka anyżu
    10 kropel syropu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Napoje

Cytryny w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny szorujemy i należy sparzyć je wrzątkiem.
    Dwa niewielkie słoiczki także porządnie wyszorować i wyparzyć. Jeśli to konieczne zdzieramy etykiety.
    Do szklanki rumu wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie wymieszać.
    Na dnie słoiczków układamy ściśle cytryny.Resztę składników dzielimy na dwa i wkładamy do słoiczków. Wkrapiamy po 5 kropel syropu waniliowego na porcję i zalewamy do pełna mieszaniną rumu z cukrem.
    Zostawiamy do przegryzienia na 4 dni w chłodnym miejscu.
    Całość przechowujemy w lodówce .
    Podawać jako dodatek do herbaty : na kubek herbaty jeden plasterek cytryny oraz łyżeczka syropu.

Porady

Pięknie ozdobione słoiczki z cytrynami w rumie będą uroczym prezentem świątecznym dla rodziny i Przyjaciół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Rum Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować