Cytryny w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny szorujemy i należy sparzyć je wrzątkiem.
Dwa niewielkie słoiczki także porządnie wyszorować i wyparzyć. Jeśli to konieczne zdzieramy etykiety.
Do szklanki rumu wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie wymieszać.
Na dnie słoiczków układamy ściśle cytryny.Resztę składników dzielimy na dwa i wkładamy do słoiczków. Wkrapiamy po 5 kropel syropu waniliowego na porcję i zalewamy do pełna mieszaniną rumu z cukrem.
Zostawiamy do przegryzienia na 4 dni w chłodnym miejscu.
Całość przechowujemy w lodówce .
Podawać jako dodatek do herbaty : na kubek herbaty jeden plasterek cytryny oraz łyżeczka syropu.
Porady
Pięknie ozdobione słoiczki z cytrynami w rumie będą uroczym prezentem świątecznym dla rodziny i Przyjaciół.
Komentarze