Aronia w rumie

4.49 (196 ocen)

Tak przygotowaną aronie wykorzystuje jako dodatek do herbaty, deserów, a szczególnie do lodów. Przepis jest wart polecenia i wykonania!!!! Robi się go szybko i prosto, a w trakcie pieczenia zapach, który unosi się po kuchni jest wyjątkowy:).

Składniki:

  • Składniki na 4 słoiczki:
    • 700 g owoców aronii,
    • 1 duża cytryna,
    • Ok. 350 g cukru,
    0k 1/2 łyżeczki cynamonu,
    • 3-4 goździki,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Około 1/3 -0,5 szklanki rumu
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Aronia w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozmrażanie 1. Aronie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przemrażamy. Po wyjęciu z zamrażalnika aronie wysypujemy na żaroodporne naczynie i pozostawiamy do rozmrożenia.
  • przed pieczeniem 2. Do rozmrożonej dodajemy cynamon, cukier waniliowy oraz roztłuczone goździki.
    Całość zasypujemy cukrem. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszamy. Aronie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).
  • po upieczeniu 3. W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękka, a cukier rozpuści się. Po określonym czasie naczynie wyjmujemy.
  • dodanie rumu 4. Do całości wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Ciepłą aronie wraz z sokiem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i gotowe. Nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
.

To może cię zainteresować