Sernik z jabłkami

4.49 (150 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    15 dag margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany (dodałam 4 łyżki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera zmielonego
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    25 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    4 - 5 jabłek

    Piana:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do formy (25/35 cm.), a drugą zamrozić.
  • 2. MASA SEROWA:
    Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.
  • 3. PIANA:
    Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną lub kisiel. Wylać równo na jabłka. Zetrzeć na tarce o dużych oczach drugą połowę zamrożonego ciasta i równomiernie rozłożyć na pianie. Piec ok. 40 min. w temp. 180 - 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

sernik z jabłkami

To może cię zainteresować