Masa serowa:
1 kg sera zmielonego
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
4 - 5 jabłek
Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do formy (25/35 cm.), a drugą zamrozić.
2.MASA SEROWA:
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.
3.PIANA:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną lub kisiel. Wylać równo na jabłka. Zetrzeć na tarce o dużych oczach drugą połowę zamrożonego ciasta i równomiernie rozłożyć na pianie. Piec ok. 40 min. w temp. 180 - 200*C.
Komentarze