Sernik Czekoladowy z Wiśniami w Rumie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zbliża się okres Świąt Wielkanocnych. Najpopularniejsze ciasta, jakie w tym czasie znajdą się na świątecznym stole to: Mazurki, Babki i Serniki. Dziś chcę zaproponować naprawdę pyszny Sernik. Myślę, że swoją oryginalnością smaku, czekoladową barwą i nutą słodko-kwaśnej wiśni w rumie zachwyci wszystkich gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego
    - 250 ml śmietany kremówki 36%
    - 4 duże jajka
    - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 100 g mlecznej czekolady
    - 460 g wiśni w rumie firmy Eterno (2 słoiczki)
    https://eterno.pl/pl/product/wisnie-z-rumem.htm
    - 1 opakowanie galaretki wiśniowej
    - płatki czekoladowe kuleczki np. Nesquik do wysypania spodu blaszki

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowy z wiśniami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Wiśnie z obu słoiczków przelać do miski. Do garnuszka odlać syrop z rumem i podgrzać. Do gorącego syropu wsypać opakowanie galaretki wiśniowej i wymieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Syrop z rozpuszczoną galaretką ponownie przelać do miseczki z wiśniami, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby całość lekko zgęstniała. Rozpocząć przygotowywanie masy serowej. W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pestki z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy a następnie partiami dodawać masę serową wciąż miksując. Wlać śmietankę i na sam koniec wsypać 3 łyżek mąki pszennej. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki dokładnie się wymieszały. Obie czekolady razem roztopić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Lekko przestudzić. Masę serową rozlać do 4 miseczek w następujących proporcjach:

    1 miseczka - 1 duża chochla masy serowej wymieszana z 3 łyżkami płynnej czekolady
    2 miseczka - 2 duże chochle masy serowej wymieszane z 2 łyżkami płynnej czekolady
    3 miseczka - 3 duże chochle masy serowej wymieszane z 1 łyżką płynnej czekolady
    4 miseczka - pozostaje biała.

    W razie potrzeby ilość czekolady w poszczególnych miseczkach można regulować wg własnego uznania. Chodzi głównie o to, aby uzyskać różne kolory w tonacji o najjaśniejszej do najciemniejszej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na spód czekoladowe kuleczki Nesquik tak, aby dokładnie przykryły całe dno formy. Wylewanie masy serowej rozpoczynamy od 4-tej miseczki. Masę wylać na środek i delikatnie rozprowadzić po formie. Następnie na sam środek białej masy powoli wlewać zawartość 3-ciej miseczki tak, aby zabarwiona masa rozpierała białą tworząc mniejszy okrąg. Od tego momentu nie mieszamy już szkatułką czy łyżka. W taki sam sposób postępujemy z zawartością miseczki 2-ej i na końcu miseczki 1-ej. W finalnym efekcie powinny powstać cztery okręgi o różnych barwach. Tak przygotowany sernik piec w kąpieli wodnej* (opis podaję na końcu postu) w temperaturze 160°C przez około 40 – 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.
    Na wierzch wystudzonego sernika wylać pozostała, wcześniej przygotowaną cześć czekolady (należy ją delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej gdyż na pewno do tego czasu zdążyła stężeć). Sernik wstawić na 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. Na zastygniętą czekoladę wylać przygotowane na początku wiśnie z syropem. Całość wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

    * Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję.

    Smacznego

    Zapraszam do odwiedzania mojego bloga :

    http://www.kulinarne-co-nieco.pl

Porady

Na spód zamiast kuleczek Nesquik można użyć pokruszonych herbatników o smaku kakaowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy z wiśniami

To może cię zainteresować