Sernik z rodzynkami w rumie

4.5 (182 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bardzo pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg twarogu na sernik
    250g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    100g masła
    7 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    70g rodzynek
    50ml rumu
    Biszkopty, pierniki (opcjonalnie, sernik można upiec bez spodu)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Alkohole

Sernik z rodzynkami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w rumie, najlepiej przez całą noc.
    Miękkie mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Żółtka jaj oddzielić od białek, i po jednym dodawać do masła, ciągle miksując. Następnie, na przemian, dodawać do masy mąki i twaróg. Rodzynki odsączyć, wrzucić do masy, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z masą.
    Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastkami (w moim przypadku, biszkopty oblane czekoladą), po czym wylać masę. Ciasto piec w 180stopniach przez około godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Rodzynki Rum Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
.

To może cię zainteresować