sernik z bezą i powidłami na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pyszny, puszyste a zarazem wilgotne-takie właśnie jest to ciasto

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa:
    300 g serka wiejskiego z ananasem
    200 g twarogu półtłustego
    1 jajo
    3 żółtka
    110 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki maślanki
    1/3 szklanki oleju
    2 budynie waniliowe
    paczka herbatników
    mały słoiczek dżemu wiśniowego

    Beza:
    3 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z bezą i powidłami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko miksujemy dodając żółtka z cukrem.Dodajemy ser,wcześniej przepuszczony przez praskę,następnie twarożek wiejski i mieszamy.Budyń mieszamy z maślanką i dodajemy do sera-miksujemy.Na koniec dodajemy olej i miksujemy.
  • 2. Herbatniki smarujemy dżemem i przykrywamy drugim herbatnikiem-i tak z każdym aż wyłożymy cały spód blaszki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(23x23) i smarujemy je pozostałym dżemem,następnie wylewamy masę serową.
  • 3. Pieczemy około 50 minut w temp.170 stopni.Jeśli za szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową.Oczywiście w między czasie sprawdzamy stan sernika patyczkiem.
  • 4. Gdy sernik już się upiecze ubijamy beze:Białka(te które na zostały przy robieniu masy)ubijamy ze szczyptą soli a gdy będzie sztywna dodajemy szklankę cukru-miksujemy przez chwile.Beze wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez około 2 minuty w temp.150 stopni.Po wystudzeniu ciasta dekorujemy polewą czekoladową.

Porady

Warstwy od dołu: herbatniki dżem herbatniki dżem masa serowa beza polewa czekoladowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować