PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874sernik z bezą i powidłami na herbatnikachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/98/b4c5e3636757d3b9d4666cf6596285568e958be4.jpeg960576http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-z-beza-i-powidlami-na-herbatnikach
Masa:
300 g serka wiejskiego z ananasem
200 g twarogu półtłustego
1 jajo
3 żółtka
110 g cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
2 budynie waniliowe
paczka herbatników
mały słoiczek dżemu wiśniowego
Beza:
3 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania przepisu:
sernik z bezą i powidłami na herbatnikach
1.
Jajko miksujemy dodając żółtka z cukrem.Dodajemy ser,wcześniej przepuszczony przez praskę,następnie twarożek wiejski i mieszamy.Budyń mieszamy z maślanką i dodajemy do sera-miksujemy.Na koniec dodajemy olej i miksujemy.
2.
Herbatniki smarujemy dżemem i przykrywamy drugim herbatnikiem-i tak z każdym aż wyłożymy cały spód blaszki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(23x23) i smarujemy je pozostałym dżemem,następnie wylewamy masę serową.
3.
Pieczemy około 50 minut w temp.170 stopni.Jeśli za szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową.Oczywiście w między czasie sprawdzamy stan sernika patyczkiem.
4.
Gdy sernik już się upiecze ubijamy beze:Białka(te które na zostały przy robieniu masy)ubijamy ze szczyptą soli a gdy będzie sztywna dodajemy szklankę cukru-miksujemy przez chwile.Beze wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez około 2 minuty w temp.150 stopni.Po wystudzeniu ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Porady
Warstwy od dołu:
herbatniki
dżem
herbatniki
dżem
masa serowa
beza
polewa czekoladowa
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze