Sernik z bezą i powidłami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko miksujemy dodając żółtka z cukrem.Dodajemy ser,wcześniej przepuszczony przez praskę,następnie twarożek wiejski i mieszamy.Budyń mieszamy z maślanką i dodajemy do sera-miksujemy.Na koniec dodajemy olej i miksujemy.
2.Herbatniki smarujemy dżemem i przykrywamy drugim herbatnikiem-i tak z każdym aż wyłożymy cały spód blaszki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(23x23) i smarujemy je pozostałym dżemem,następnie wylewamy masę serową.
3.Pieczemy około 50 minut w temp.170 stopni.Jeśli za szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową.Oczywiście w między czasie sprawdzamy stan sernika patyczkiem.
4.Gdy sernik już się upiecze ubijamy beze:Białka(te które na zostały przy robieniu masy)ubijamy ze szczyptą soli a gdy będzie sztywna dodajemy szklankę cukru-miksujemy przez chwile.Beze wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez około 2 minuty w temp.150 stopni.Po wystudzeniu ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Porady
Warstwy od dołu:
herbatniki
dżem
herbatniki
dżem
masa serowa
beza
polewa czekoladowa
Komentarze