PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/20/74b0f12d8b921fe2ca6b03e877881c3acae7db6e.jpeg23044096http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-z-beza-i-kruszonka-5
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
50 g smalcu lub masła
5 żółtek
JABŁKA:
1 kg jabłek odmiany szara reneta
1 cukier wanilinowy
sok z 1/2 cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
BEZA:
5 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ
1.
CIASTO KRUCHE:
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.
2.
JABŁKA:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
3.
BEZA:
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze