Sernik na herbatnikach

4.5 (200 ocen)

Ciasto na co dzień i od święta

Składniki:

  • 3 opakowania herbatników
    1 kg twarogu, może być z wiaderka
    2 szklanki cukru
    8 jajek
    15 dag masła
    szczypta soli
    2 łyżki wiórków kokosowych
    5 dag rodzynek
    2 dag skórki pomarańczowej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    1/3 szklanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Herbaty

Sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Masło wraz z cukrem i żółtkami utrzyj na puszystą masę, po czym dodaj ser, obie mąki i ekstrakt waniliowy. Dokładnie połącz składniki.
    Ubitą pianę z białek porcjami dodawaj do masy serowej. Na koniec dodaj wiórki kokosowe, rodzynki i skórkę pomarańczową
    Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż ja herbatnikami. Na herbatniki wyłóż masę serową, wyrównaj wierzch. Piecz w 180 C. przez ok. 50 minut. Sernik odstaw aby przestygł.
  • 2. Przygotuj polewę.
    Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść na małym ogniu. Odstaw na bok. Gdy polewa zacznie gęstnieć polej nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować