Sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki na ciasto kruche dać do miski, szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Blache o wymiarach ok 23*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód formy. Podpiec w piekarniki przez ok 15 min w temp 180 st C.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kremówkę wlać do rondla, dodać kawę, podgrzewać do momentu aż kawa się rozpuści, nie gotować. Odstawić masę, przestudzić.
Do miski dodać twaróg, smietankę z kawą, jaja, cukier, amaretto i mąkę. Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na podpieczony spód, piec kolejne 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
Krem amaretto
Wszystkie skladniki umieścić w misie, ubijać aż powstanie gęsta masa. Na zimne ciasto wyłożyć krem, całe ciasto schłodzić.
Komentarze