Sernik tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Urzeka smakiem i wyglądem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej

    2 łyżki kakao

    10 dag cukru

    250 g masła

    2 jajka


    Masa serowa

    600 g twarogu półtłustego

    300 ml śmietanki kremówki

    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    3 jajka

    pół szklanki cukru

    4 łyżki amaretto

    3 łyżki mąki pszennej

    Krem amaretto

    200 g serka mascarpone

    400 ml śmietanki kremówki

    4 łyżki amaretto

    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE

    Wszystkie składniki na ciasto kruche dać do miski, szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Blache o wymiarach ok 23*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód formy. Podpiec w piekarniki przez ok 15 min w temp 180 st C.

    Masa serowa:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Kremówkę wlać do rondla, dodać kawę, podgrzewać do momentu aż kawa się rozpuści, nie gotować. Odstawić masę, przestudzić.

    Do miski dodać twaróg, smietankę z kawą, jaja, cukier, amaretto i mąkę. Zmiksować tylko do połączenia się składników.

    Masę serową wylać na podpieczony spód, piec kolejne 45 minut. Wyjąć, wystudzić.

    Krem amaretto

    Wszystkie skladniki umieścić w misie, ubijać aż powstanie gęsta masa. Na zimne ciasto wyłożyć krem, całe ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować