Sernik "Tiramisu"

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie, z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
    50 g masła

    Masa serowa:
    500 g tłustego twarogu w kostce
    2 czubate łyżki serka mascarpone
    3 duże jajka
    ¾ szklanki mleka 3,2%
    ¾ szklanki cukru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżki likieru amaretto
    3 łyżki mąki pszennej

    Krem śmietankowy z amaretto:
    400 ml śmietany kremówki
    150 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki likieru amaretto
    Ciemne kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik "tiramisu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.

    Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

    Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto, wsypujemy kawę i cukier, wbijamy całe jajka całość miksujemy ręcznym blenderem, aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka, wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy. Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.
    Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

    Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Krem z amaretto:
    Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Likier migdałowy Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować