Sernik "Tiramisu"

  • wyświetlono: 2891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Prawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie, z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Spód:
180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
50 g masła

Masa serowa:
500 g tłustego twarogu w kostce
2 czubate łyżki serka mascarpone
3 duże jajka
¾ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
Ciemne kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik "Tiramisu"

  • 1. Spód:
    Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.

    Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

    Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto, wsypujemy kawę i cukier, wbijamy całe jajka całość miksujemy ręcznym blenderem, aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka, wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy. Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.
    Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

    Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Krem z amaretto:
    Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa serowaserniksłodkoścideseryamarettodo kawypyszny sernikświątecznedla gościkrem śmietanowyciasto z alkoholemlikier migdałowysernik z likierempieczony serniksernik tiramisuwypieki na słodkokrem amaretto

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno. Tiramisu.

Dodane przez: Magdalena G

Tiramisu. Sernik na zimno

Ten pyszny i dość prosty deser...

Zakręcone tiramisu

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zakręcone tiramisu

Moja rolada tiramisu przybrała...

Ciasto Tiramisu

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Tiramisu

Klasyczny włoski deser skrywający...

Rolada tiramisu

Dodane przez: viola88

Rolada tiramisu

Tiramisu klasyczne to to nie jest....

Fit Tiramisu 3

Dodane przez: Fitness Monika

FIT Tiramisu

Tiramisu to pyszne ciasto, które...

Tort tiramisu bez pieczenia

Dodane przez: Krystian

Tort tiramisu bez pieczenia

Tiramisu inaczej - w formie torcika....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE