Polędwiczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki oczyścić z błonek. Pokroić na 1,5 cm plastry. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na kilka godzin do marynowania. Cebulki obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Jabłka obrać, usunać gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie jabłka. Smażyć do zrumienienia z obu stron. Odstawić.
Na drugiej patelni roztopić masło, układać polędwiczki na płasko i smażyć przez około 1,5 minuty, przewrócić mięso na drugą stronę i smażyć znowu ok 1,5 minuty. Na patelnię dać szalotkę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać polędwiczki, wlać cydr lub sok jablkowy, zagotować. Po chwili dodać ocet jabłkowy lub musztardę i gotować przez około pół minuty na wolnym ogniu.
Następnie dodać śmietankę, tymianek, sól oraz pieprz, zagotować.
Zrobić zasmażkę. Na małej patelni dać łyżkę masła, mąkę i wymieszać. Dodawać małymi partiami sos jabłkowy i mieszać. Przelać na patelnię z polędwiczkami.
Gotować przez około 2 - 3 minuty aż sos zgęstnieje a mięso będzie uduszone ale miękkie. Doprawić solą lub pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Zbyt długie gotowanie wysuszy polędwicę.
Komentarze