Sernik Tiramisu na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka 23/28 cm lub mniejsza

    Składniki:
    20 dag okrągłych biszkoptów

    Poncz:
    250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej
    50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu

    Masa serowa:
    350 ml śmietanki kremówki
    40 dag serka homogenizowanego waniliowego
    25 dag serka mascarpone
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    4 łyżeczki żelatyny
    Ciemne kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik tiramisu na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem.
    Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem amaretto ewentualnie rumem.

    Żelatynę zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
  • 2. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone ubić na gęsty krem, dodać serek homogenizowany, wsypać cukier puder oraz wlać ekstrakt z wanilii, całość zmiksować mikserem na niskich obrotach, cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i ponownie całość zmiksować.

    Biszkopty nasączyć naparem z kawy ułożyć na dnie w blaszce, wylać tężejącą masę serową, przykryć nasączonymi biszkoptami, posypać grubo ciemnym kakao, włożyć na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Mascarpone Serek Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować