REKLAMA

Snickers

wyświetlono: 3135 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Idealne ciasto na imprezy rodzinne oraz święta. Miodowe deseczki przełożone masą kajmakową i kremem maślanym idealnie ze sobą grają, a do tego orzeszki ziemne, rozpusta na całego ;-)

opublikowany: 05.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Miodowe Deseczki:
    600 g mąki pszennej
    2 łyżeczki sody
    pół szkl. cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła lub margaryny
    2 jajka L
    2 żółtka L
    2 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    Polewa orzechowa:
    250 g orzeszków ziemnych
    2 łyżki cukru
    3 łyżki miodu
    80 g masła
    Krem:
    700 ml mleka
    1,5 paczki budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    250 g masła
    puszka masy kajmakowej
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Snickers?
Sposób przygotowania:

  • Snickers. 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,następnie podzielić na 3 równe części.
    Do rondelka wrzucić masło,cukier i miód podgrzewać do momentu roztopienia i połączenia się wszystkich składników,wsypać orzeszki,można również użyć orzechy włoskie,podgrzewać do momentu gęstnienia 3-5 min,zdjąć z ognia.
    Każdą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na wielkość blachy.
    Piec w temp.170 C ok.12 min.
    Pieczemy tak 2 deseczki a na 3 wykładamy równo polewę orzechową.
  • Snickers. 2. Wypiekamy tak samo jak dwie pozostałe.
    Zagotować pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
    Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,miksować do połączenia.
    Przełożenie ciasta:
    Pierwszy blat smarujemy masą kajmakową,wykładamy połowę kremu budyniowego,przykładamy drugą deseczkę,smarujemy resztą masy kajmakowej,wykładamy resztę kremu budyniowego,przykładamy deseczkę z orzechami,dociskamy i wrzucamy do lodówki na noc.

Porady

Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień. Można orzeszki ziemne zastąpić włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE