Snickers

4.3 (212 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

"Odkurzony" przepis ze starego zeszytu. Placki w oryginale były dwa ale ja upiekłam trzy cieniutkie. Ciasto z tych co najlepiej smakuję po dwóch dniach leżakowania. W sam raz do zrobienie na święta bądź rodzinne uroczystości bo można zrobić je wcześniej

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    0,5 kostki masła
    2 duże łyżki miodu
    0,5 szkl cukru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany

    masa orzechowa:
    30 dkg orzechów włoskich
    4 łyżki miodu
    0,5 szkl cukru
    2 łyżki masła

    krem:
    3 jajka
    1,5 szkl mleka
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.3 (212 ocen)

Snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.
  • 2. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (ja podzieliłam na trzy) każdą część wykładamy na blachę 25X36cm. Jeden placek smarujemy masą orzechową. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180st.
  • 3. krem: szklankę mleka zagotować. Jajka z cukrami roztrzepać, dodać mąkę i pozostałe mleko. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy jest całkowicie zimny dodajemy masło i miksujemy.

    Placki miodowe przekładamy kremem ten z orzechami idzie na wierzch.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach leżakowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować