Sernik Smerf

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smerfny serniczek. Jest to piankowy sernik na zimno z delicjami i borówkami amerykańskimi.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa serowa:
    3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
    1 kg. sera z wiaderka
    1 serek waniliowy (125 gr)
    6 łyżek cukru
    granatowy barwnik spożywczy
    Krem:
    1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
    400 gr. śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    Dodatki:
    15 szt. ciastek delicji
    15 szt. biszkoptów
    2 galaretki (granatowa i niebieska)
    500 gr. borówek amerykańskich
    4 kostki gorzkiej czekolady
    foremka odpinana o wymiarach 38 x 25 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik smerf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik smerf 1. WYKONANIE:
    - do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
    - galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia.
    - do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, 1 serek waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intesywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się rozpuści.
    - na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wlewamy niebieską masę serowa. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalki na 10 min. Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
    - W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
    - do misy miksera wrzucamy śmietanę kremówkę i ubijamy na krem. Gdy śmietana się ubije dodajemy jej troszkę (2 łyżki) do ostudzonej żelatyny żeby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.
    - foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
    - sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.
    Gdy sernik będzie już gotowy, wyciągamy go ostrożnie z foremki i teraz możemy go wcinać i się oblizywać, bo naprawdę jest PYSZNY!

    Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał i go wypróbujecie.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować