1.WYKONANIE:
- do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
- galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia.
- do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, 1 serek waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intesywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się rozpuści.
- na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wlewamy niebieską masę serowa. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalki na 10 min. Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
- W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
- do misy miksera wrzucamy śmietanę kremówkę i ubijamy na krem. Gdy śmietana się ubije dodajemy jej troszkę (2 łyżki) do ostudzonej żelatyny żeby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.
- foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
- sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.
Gdy sernik będzie już gotowy, wyciągamy go ostrożnie z foremki i teraz możemy go wcinać i się oblizywać, bo naprawdę jest PYSZNY!
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał i go wypróbujecie.
SMACZNEGO!
Komentarze