Ciasto Papa Smerf

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto zaskakuje swoimi kolorami jest leciutkie, nie przesłodzone i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    cukier wanilinowy
    7 łyżek mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    odrobina czerwonego barwnika w proszku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Pozostałe składniki:
    1 Sernik na zimno
    0,5 l mleka
    0,5 l śmietany do ubijania
    galaretka niebieska
    2 galaretki czerwone malinowe
    1 kieliszek wódki żurawinowej
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto papa smerf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, gdy będą sztywne dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wyłożoną blaszkę i pieczemy około 25 min. w 180 st. C.
    Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy poncz ze szklanki wody, 3 łyżek cukru i alkoholu. Nasączamy spód. Następnie Sernik na zimno ubijamy z mlekiem - wylewamy na ciasto. Studzimy. Galaretkę niebieską rozrabiamy w niepełnej szklance wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania wlewamy tężejącą niebieską galaretkę. Wylewamy na sernik na zimno. Na wierzch przygotowujemy galaretkę malinową - 2 galaretki rozrabiamy w 0,5 l. wrzątku. Tężejącą czerwoną galaretkę wylewamy na niebieską ( całkowicie zastygniętą) warstwę.

Porady

Na niebieską warstwę można ułożyć maliny albo inne czerwone owoce i dopiero zalać czerwoną galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować