Ciasto papa smerf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, gdy będą sztywne dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wyłożoną blaszkę i pieczemy około 25 min. w 180 st. C.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy poncz ze szklanki wody, 3 łyżek cukru i alkoholu. Nasączamy spód. Następnie Sernik na zimno ubijamy z mlekiem - wylewamy na ciasto. Studzimy. Galaretkę niebieską rozrabiamy w niepełnej szklance wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania wlewamy tężejącą niebieską galaretkę. Wylewamy na sernik na zimno. Na wierzch przygotowujemy galaretkę malinową - 2 galaretki rozrabiamy w 0,5 l. wrzątku. Tężejącą czerwoną galaretkę wylewamy na niebieską ( całkowicie zastygniętą) warstwę.
Porady
Na niebieską warstwę można ułożyć maliny albo inne czerwone owoce i dopiero zalać czerwoną galaretką.
Komentarze