Świąteczne pierniczki z witrażykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do dużej misy.
Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki.
3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę.
Żeby powstały nam witrażyki musimy mniejszą foremką (kształt dowolny) wyciąć środek pierniczka. W powstałą dziurkę wsadzamy po jednej landrynce.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..
Porady
Upieczone pierniczki możecie też udekorować lukrem.
Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku.
Komentarze