ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świąteczne pierniczki z witrażykiem do powieszenia na choince lub do zjedzenia.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (500 g.)
    - cukier puder (100 g.)
    - kakao (3 łyżeczki)
    - soda (1 łyżeczka)
    - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie)
    - miód płynny (100g.)
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - masło (100 g.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Świąteczne pierniczki z witrażykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do dużej misy.
    Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło.
    Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło.
    2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki.
    3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę.
    Żeby powstały nam witrażyki musimy mniejszą foremką (kształt dowolny) wyciąć środek pierniczka. W powstałą dziurkę wsadzamy po jednej landrynce.
    4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..

Porady

Upieczone pierniczki możecie też udekorować lukrem. Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować