1.Biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem oraz na końcu oliwę i olejek. Wylewamy na blaszkę (20x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180*c.
Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
2.Masa budyniowa: gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukrów. Studzimy, zimny ucieramy z masłem.
3.Przygotowujemy galaretki. W jednej misce rozpuszczamy 2 galaretki w 1 szklance wody (je dodamy do pianki). W drugiej rozpuszczamy 3 galaretki w 4,5 szklankach wrzątku (te będą na wierzch). Ostawiamy do stężenia.
4.Pianka: śnieżki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy powoli tężejące galaretki (te przygotowane w 1 szklance wrzątku). Miksujemy dokładnie.
5.Ułożenie ciasta: połowa biszkoptu- masa budyniowa- druga połowa biszkoptu- pianka śmietankowa- delicje- galaretka. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Smacznego :)
Komentarze