Ciasto Smerf

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Odpowiedź na ciasto Shrek :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy z oliwek
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Masa budyniowa:
    2 duże budynie (na 750 ml mleka)
    4,5 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    1,5 kostki masła
    1 cukier waniliowy

    Pianka:
    2 opakowania Śnieżki
    2 opakowania niebieskiej galaretki
    1 opakowanie delicji ulubionego smaku 300g (u mnie malinowe)

    Wierzch ciasta:
    3 opakowania niebieskiej galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto smerf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem oraz na końcu oliwę i olejek. Wylewamy na blaszkę (20x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180*c.
    Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Masa budyniowa: gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukrów. Studzimy, zimny ucieramy z masłem.
  • 3. Przygotowujemy galaretki. W jednej misce rozpuszczamy 2 galaretki w 1 szklance wody (je dodamy do pianki). W drugiej rozpuszczamy 3 galaretki w 4,5 szklankach wrzątku (te będą na wierzch). Ostawiamy do stężenia.
  • 4. Pianka: śnieżki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy powoli tężejące galaretki (te przygotowane w 1 szklance wrzątku). Miksujemy dokładnie.
  • 5. Ułożenie ciasta: połowa biszkoptu- masa budyniowa- druga połowa biszkoptu- pianka śmietankowa- delicje- galaretka. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować