Zapiekane pulpety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-Jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
- Do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy.
- Z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy.
- W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilkę smażymy i stopniowo wlewamy mleko. Bardzo dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Ściągamy z ognia ,dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera.
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra- dół 180*C - 20 min.
Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Komentarze