ZAPIEKANE PULPETY Z PIECZARKAMI

4.5 (181 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    - mięso mielone (wieprzowo-wołowe 500g)
    - jajko
    - bułka tarta (3 łyżki)
    - cebula (1 duża)
    - sól (1 łyżeczka)
    - pieprz (1/2 łyżeczki))
    - olej do smażenia
    Sos:
    - mleko (300 ml.)
    - mąka (2 łyżki)
    - sól (około 1/2 łyżeczki)
    - pieprz (około 1/2 łyżeczki)
    - gałka muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki)
    - parmezan (120 g)
    - pieczarki (200 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Zapiekane pulpety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku 1. -Jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
    - Do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy.
    - Z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    - Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy.
    - W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilkę smażymy i stopniowo wlewamy mleko. Bardzo dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Ściągamy z ognia ,dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera.
    - wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra- dół 180*C - 20 min.
    Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować