1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nie przerywając ubijania. Masę zważyć, podzielić na 3 części, które przełożyć do osobnych miseczek. Do każdej części dodać odrobinę barwika, zwiększając w każdej kolejnej jego ilość, tak by uzyskać 3 różne odcienie koloru niebieskiego. Mąki przesiać, wymieszać odważyć. Otrzymaną wagę podzielić na 3, każdą porcję wsypać do niebieskich ciast i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką, tak by nie było widać mąki, a całość ładnie się połączyła, stanowiąc jednolity kolor.
Spody 3 tortownic o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Można je oczywiście piec po kolei, używając jednej foremki, lub użyć jednorazowych aluminiowych foremek. Przelać ciasta do formy. Piec w temp. 160 - 170º C ok. 20 min., do tzw suchego patyczka
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Masa:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i mascarpone.Trochę masy odłożyć i wymieszać z odrobiną niebieskiego barwnika .Masą przełożyć blaty biszkoptowe ,boki tortu (trochę musi zostać na smerfa.Na wierzchu tortu narysować brązowym pisakiem kontur smerfa i wypełniać go szprycą z białą i niebieską masą.Język smerfa zaznaczyć pisakiem czerwonym.
Komentarze