Ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski wsypujemy mąką, dodajemy cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy.
Nie zagniatamy ciasta, tylko łączymy tak składniki aby powstała kruszonka. Odstawiamy.
2. Do misy miksera przekładamy jajka, cukier i ucieramy na puszystą masę.
3. Teraz będziemy mieszać składniki szpatułką a suche składniki powinne być przesiane przez sito.
Do masy wlewamy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz mleko. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
4. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.
5. Na masę wykładamy równomiernie aronię, a na nią gruszki pokrojone w plastry.
6. Gruszki posypujemy kruszonką.
7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180*C około 50 minut do suchego patyczka.
Porady
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, ale nie przesadźcie bo będzie za słodkie.
Komentarze