Sernik po japońsku

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten pyszny, lekki i puszysty sernik ma konsystencję pianki, sufletu . Jest niezbyt słodki, dlatego idealnie smakuje z domową frużeliną, np.wiśniową.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
    pół szklanki cukru 
    50 g masła
    250 g kremowego serka typu philadelphia
    100 ml mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    60 g mąki pszennej
    20 g skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Jajko

Sernik po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miskę umieścić nad kąpielą wodną i włożyć do niej: masło, kremowy serek i mleko. Rozpuścić, wymieszać, do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić. Do gładkiej masy serowej dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. (Masa powinna być sztywna i lśniąca). Ubite białka delikatnie połączyć z masą serową.
  • 3. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
  • 4. Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki nalać wrzątku, tak by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu).
  • 5. Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 135ºC i piec kolejne 30 minut. Pozostawić w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjąć do temperatury pokojowej i wystudzić. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować