Ten pyszny, lekki i puszysty sernik ma konsystencję pianki, sufletu . Jest niezbyt słodki, dlatego idealnie smakuje z domową frużeliną, np.wiśniową.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek (żółtka i białka osobno)
pół szklanki cukru
50 g masła
250 g kremowego serka typu philadelphia
100 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
60 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
Sernik po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miskę umieścić nad kąpielą wodną i włożyć do niej: masło, kremowy serek i mleko. Rozpuścić, wymieszać, do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić. Do gładkiej masy serowej dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.
2.Białka ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. (Masa powinna być sztywna i lśniąca). Ubite białka delikatnie połączyć z masą serową.
3.Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
4.Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki nalać wrzątku, tak by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu).
5.Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 135ºC i piec kolejne 30 minut. Pozostawić w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjąć do temperatury pokojowej i wystudzić. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Komentarze