Szybki deser, mało pracochłonny urzekający swoją lekkością i smakiem. Zawsze smakuje wyśmienicie!
3 godz.
Składniki:
* 800 g serka homogenizowanego
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 galaretka cytrynowa
* 1 łyżeczka pasty waniliowej (zamiast tego możemy zdecydować się na serki homogenizowane o smaku waniliowym zamiast naturalnych)
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny
* ulubione owoce (ilość zależy od naszych upodobań)
* 1 galaretka o wybranym przez nas smaku
* biszkopty do wyłożenia tortownicy
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie tortownicy układamy biszkopty.
2.Galaretkę cytrynową z 2 łyżeczkami żelatyny rozrabiamy w szklance gorącej wody. Pamiętajmy aby dobrze je rozmieszać. Zostawiamy do przestygnięcia.
3.Serki homogenizowane przekładamy do miski. Dla wersji z pastą waniliową jest to moment kiedy należy ją dodać do serków. Dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy partiami przestudzoną galaretkę cytrynową dokładnie i powoli mieszając. W efekcie końcowym masa będzie delikatnie lejąca.
4.Na ułożone na tortownicy biszkopty wylewamy cienką warstwę masy i wstawiamy do lodówki na 5-10 minut. Dzięki temu biszkopty nie będą nam pływać w cieście. Gdy pierwsza warstwa zastygnie delikatnie wlewamy pozostałą część masy i wstawiamy do lodówki pod przykryciem na około godzinę.
5.Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Tortownicę z sernikiem wyciągamy z lodówki układamy na wierzchu owoce i zalewamy ostudzoną, lekko już tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dobrze jest gdy sernik przez noc postoi w lodówce.
Komentarze