Sernik na herbatnikach z mlekiem w proszku

  • wyświetlono: 149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podam wam przepis na sernik który wymyśliłam wczoraj późnym wieczorem, co mi przyszło do głowy to dodawałam. Sernik wyszedł przepyszny, jest w nim mało pracy w wykonaniu za to znika w mgnieniu oka. Kto uwielbia serniki powinien skorzystać z tego przepisu będzie po prostu zachwycony a sernik podbije wasze serca i podniebienia.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

60 sztuk herbatników,

200 g margaryny,

5 jajek,

3/4 szklanki cukru,

500 g twarogu,

1,5 szklanki mleka w proszku ( szklanka pojemność 210 ml ),

1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej,

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka aromatu migdałowego,

250 g borówek lub innych owoców.

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na herbatnikach z mlekiem w proszku

  • sernik1. Do miski pokruszyć herbatniki nie muszą być na miazgę, margarynę rozpuścić i wlać do herbatników. Całość wymieszać łyżką następnie połączyć ręką herbatniki z margaryną na jednolitą masę.
  • sernik2. Do drugiej miski wbić całe jajka i wsypać cukier. Całość zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było czuć cukru.
  • sernik3. Jak mamy już dokładnie zmiksowaną masę jajeczną dodać twaróg półtłusty ( ja miałam dwie kostki tak jakby mielone dlatego nie mieliłam go ) oraz wsypać mleko w proszku i aromat oraz proszek do pieczenia, całość dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i również zmiksować do połączenia się składników.
  • sernik4. Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia można mniejszą jeśli ktoś chce wyższy sernik. Wyłożyć przygotowane wcześniej herbatniki z margaryną, na herbatniki ułożyć umyte i osuszone borówki, na borówki wylać przygotowaną masę twarogową.
  • sernik5. Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Sernik wyjąć z piekarnika i najlepiej pozostawić na całą noc do całkowitego ostygnięcia. Następnego dnia posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
  • sernik6. Ostudzony sernik odjąć od papieru do pieczenia ( bardzo ładnie odchodzi nic się nie przykleja ). Kroić według swego uznania ( również dobrze się klei nic się nie łamie ani nie rozsypuje ). Jest po prostu idealny choć powstał z mojej głowy to jestem z niego bardzo dumna.
  • sernik7. Sernik wyszedł bardzo smaczny nie ma zakalca. Znika szybciej niż to możliwe. Nadaje się idealnie do kawy dla gości jak również na różnego rodzaju przyjęcia. A dodane borówki świetnie podkreślają smak sernika. Jeśli ktoś nie lubi borówek można spróbować dodać inny owoc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikDeser

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: rzelkazag

Sernik z mlekiem w proszku z czekoladą i...

Na kawałek sernika zazwyczaj zawsze...

Idealny sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Di bloguje

Idealny sernik z mlekiem w proszku

To już mój kolejny "idealny" sernik,...

sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z mlekiem w proszku z dodatkiem czekolady

Puszysty sernik z dodatkiem mleka...

Mazurek z mlekiem w proszku

Dodane przez: joanna30

Mazurek z mlekiem w proszku

Uwielbiam smak mleka w proszku...

SNICKERS BEZ PIECZENIA  - ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SNICKERS BEZ PIECZENIA - ciasto na herbatnikach...

Dziś mam dla Was przepis na GENIALNE...

Sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Krystyna32

Sernik z mlekiem w proszku z polewą czekoladową

Pyszny, kremowy i puszysty sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE