Smaczny lekki i puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością ten sernik każdemu się uda. Sernik na dużą blachę 24x35cm.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego
3/4 szklanka oleju
1,5 szkl. mleka
1 szklanka mleka w proszku
szczypta soli
Sernik z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładamy papierem do pieczenia; na spodzie układamy herbatniki.
2.Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy; następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, wsypujemy mleko w proszku, wszystko mieszamy, żeby nie było grudek. Na końcu wlewamy mleko.
3.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubitą pianę należy delikatnie wmieszać do masy serowej, najlepiej robić to łyżką.
4.Gotową masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.
5.Gdy sernik przestygnie należy zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu; wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Sernik smarujemy polewą.
Komentarze