Ciasto kapitańskie

  • wyświetlono: 2042 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kremowe i wyraziste w smaku.

martusiaa009
  • 20 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: (na formę o wy. 25x36 cm)
Składniki na biszkopt:
5 jajek,
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
2 łyżki kakao

Masa ajerkoniakowa:
700 ml mleka
3 żółtka
¾ szklanki cukru zwykłego
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
250g masła
250 ml adwokatu

masa śmietanowa: 
500ml śmietany 36% 
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny - zamiast żelatyny możemy użyć 2 śmietan-fixów 
pół szklanki wrzącej wody

poncz:
4 łyżeczki kawy, 2 łyżeczki cukru , 1 szklanka wody, aromat migdałowy ( opcjonalnie) 

ponadto:
opakowanie okrągłych biszkoptów
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kapitańskie

  • 1. .Wykonanie biszkoptu. 
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
  • 2. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i obiema mąkami. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do masy budyniowej ostrożnie wlewać adwokat i cały czas miksować. Zmniejszyć obroty i miksować krótko do połączenia składników.
  • 3. Zaparzyć kawę, dodać cukier - uzupełnić wodą tak, żeby wyszło 1,5 szklanki płynu. Wystudzić.
  • 4. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.
  • 5. Wykonanie masy śmietanowej: 
    Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
  • 6. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanaAJERKONIAKciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

poduszkowiec

Dodane przez: izaa_a

ciasto poduszkowiec

poduszkowiec to wilgotne ciasto...

bananowiec

Dodane przez: emma1309

Ciasto Bananowiec

Pyszne ciasto z bananami. Jest...

Cielaczek

Dodane przez: Kociołek Iwony

Ciasto Cielaczek

Szybki sposób na pyszne ciasto.

Ciasto Lion

Dodane przez: joanna30

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie...

Ambasador

Dodane przez: joanna30

Ciasto Ambasador

Ciasto ambasador to jeden z klasyków...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE