1.Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.
2.Zaparzyć kawę, dodać cukier i amaretto lub aromat migdałowy- uzupełnić wodą tak, żeby wyszło 1,5 szklanki płynu.
3.Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru, następie kiedy śmietana będzie już ubita dodawać stopniowo serek mascarpone. Całość zmiksować do połączenia składników.
4.Składanie ciasta:
Jeden blat biszkoptu nasączyć kawą wymieszaną z amaretto i nałożyć 1/3 kremu i posypać obficie kakao, następnie na krem ułożyć biszkopty maczane w ponczu kawowym z amaretto i również posypać kakao, na biszkopty wyłożyć 1/3 kremu oprószyć kakao i przykryć drugim blatem biszkoptu, który również nasączyć kawą. Pozostałą masę równomiernie rozsmarować na wierzchu i posypać kakao i startą czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze