Tiramisu

0 (0 ocen)

Ma wspaniały, kremowy smak :)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jajek, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    do nasączenia:
    6 łyżeczek kawy, 2 łyżeczki cukru, 1 szklanka wody, 50 ml amaretto lub aromat migdałowy

    Krem:
    1000 ml śmietany kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    2 łyzki cukru pudru

    Dodatkowo:
    paczka okrągłych biszkoptów,kakao, czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.
  • 2. Zaparzyć kawę, dodać cukier i amaretto lub aromat migdałowy- uzupełnić wodą tak, żeby wyszło 1,5 szklanki płynu.
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Śmietankę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru, następie kiedy śmietana będzie już ubita dodawać stopniowo serek mascarpone. Całość zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Składanie ciasta:
    Jeden blat biszkoptu nasączyć kawą wymieszaną z amaretto i nałożyć 1/3 kremu i posypać obficie kakao, następnie na krem ułożyć biszkopty maczane w ponczu kawowym z amaretto i również posypać kakao, na biszkopty wyłożyć 1/3 kremu oprószyć kakao i przykryć drugim blatem biszkoptu, który również nasączyć kawą. Pozostałą masę równomiernie rozsmarować na wierzchu i posypać kakao i startą czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować