sernik nowojorski pieczony w kapieli wodnej. Delikatny jak chmurką i kremowy.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm)
Ciemny spód:
100 g zimnego masła
160 g mąki tortowej
60 g cukru pudru
15 g kakao
szczypta soli
1 żółtko
Masa sernikowa:
800 g twarogu sernikowego z wiaderka
200 g kwaśnej śmietany 18%
200 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
Wiśnie ze słoika drylowane
Dekoracje z temperowanej białej czekolady
Sernik nowojorski z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Suche składniki wymieszać na blacie. Dodać żółtko i pokrojone w kawałki masło. Całość zagnieść ręcznie na jednolitą kulę.
2.Masę rozdrobnić na mniejsze kawałki i wyłożyć nim spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
3.Wylepione ciastem dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut.
piekarnik rozgrzać do 190 st.C. góra-dół. Spód podpiec przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
4.Dużą blachę z piekarnika napełnić wodą i wstawić na dolny poziom piekarnika. Na średni poziom wyłożyć ruszt na którym będziemy piec ciasto.
5.Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki krótko zmiksować razem tylko do połączenia.
6.Masę serową wylać na podpieczony spód.
Sernik piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 1 godz.
Ciasto pozostawić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. Dopiero wtedy wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc) – wtedy sernik nabiera idealnej kremowej konsystencji.
7.Sernik dekorujemy odsączonymi wiśniami i temperowaną czekoladą.
Porady
Sernik wychodzi równy dzięki pieczeniu w niezbyt wysokiej temperaturze i kąpieli wodnej.
Komentarze