Sernik nowojorski

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest tak delikatny, że każdy jego kęs rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    15 dag herbatników maślanych,
    80 g masła.

    Masa serowa :
    1 kg sera białego,
    250 g cukru,
    3 łyżki mąki,
    3 jajka,
    200 g śmietany 18%
    skórka otarta z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać cukier, jajka, mąkę, śmietanę , skórkę z cytryn i wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciastek. Spód i boki tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folią aluminiową, wypuszczając sporo folii na zewnątrz i zawinąć na samej górze tortownicy lekko do środka. Tortownicę wstawić do większej blachy i powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości blachy. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 minut w 180 C następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia wierzch przykryć folią aby się nie spiekł. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować