Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać cukier, jajka, mąkę, śmietanę , skórkę z cytryn i wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciastek. Spód i boki tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folią aluminiową, wypuszczając sporo folii na zewnątrz i zawinąć na samej górze tortownicy lekko do środka. Tortownicę wstawić do większej blachy i powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości blachy. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 minut w 180 C następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia wierzch przykryć folią aby się nie spiekł. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Komentarze