SERNIK NOWOJORSKI

4.49 (196 ocen)

  • 4 godz.

Sernik, który na stałe zagości w naszym domu. Jest kremowy,wilgotny,gładki, lekko wyczuwalna nuta cytryny. Goście byli zachwyceni! Łatwy do wykonania. Gorąco polecam

  • 4 godz.

Składniki:

  • SPÓD:
    70 g masła ( roztopionego)
    140 g herbatników kakaowych
    MASA SEROWA:
    900 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    250 g drobnego cukru do wypieków
    3 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    skórka otarta z jednej cytryny
    3 duże jajka
    1 żółtko
    200 ml kwaśnej śmietany 18%
    POLEWA ŚMIETANOWA:
    220 g kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka drobnego cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać zmielone ciastka i wymieszać. Ciastka wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.
    Wszystkie składniki na masę serową zmiksować aż będzie masa gładka - tylko nie miksujemy zbyt długo. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 180 st C przez 10 min następnie przez kolejne 30 min piec 110 st. C Sernik po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Potem smarujemy wierzch polewą z kwaśnej śmietany ( wszystkie składniki polewy mieszamy). Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować