Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste do przygotowania ciasto, w sam raz na upalne dni.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • truskawki 500 g,
    galaretka truskawkowa 1 szt,
    śmietana 30 % lub 36% 300 ml,
    jogurt grecki 800 g,
    cukier puder 1/2 szk,
    cukier waniliowy 1 op,
    żelatyna 5 łyżek,
    biszkopty ok. 10 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oczyścić, galaretkę rozpuścić w 300 ml, gorącej wody i ostudzić. Głęboki talerz lub miseczkę o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć truskawki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Na biszkoptach wyłożyć cienką warstwę kremu i wstawić na 10 - 15 minut do zamrażalnika. Następnie ułożyć galaretkę z truskawkami i wyłożyć resztę kremu. Całość schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować