Sernik na zimno z mascarpone i orzeźwiającym musem truskawkowym

3 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo łatwy do zrobienia i szybki, rozpływający się w ustach sernik na zimno z orzeźwiającym musem truskawkowym. Idealny deser na upalne dni.
Masa serowa składa się z serka mascarpone i śmietanki kremówki , dzięki czemu sernik jest mega kremowy i delikatny. Musicie koniecznie wypróbować przepis:))

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki
    Spód ciasteczkowy:
    280 g ciasteczek owsianych
    5 łyżek masła stopionego
    Masa serowa:
    500 g serka mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
    3/4 szkl cukru pudru
    skórka otarta z połowy cytryny
    ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej ewentualnie cukier wanilinowy
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl wrzącej wody
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody Przestudzić
    Mus truskawkowy:
    400 g mrożonych truskawek
    galaretka truskawkowa
    1/2 szkl wody
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik na zimno z mascarpone i orzeźwiającym musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    1
    Ciasteczka zmielić w malakserze na drobny piasek lub pokruszyć drobno. Do pokruszonych ciastek dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć ciasteczka i delikatnie uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
    Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w dużej misce i ubić mikserem na puszysty krem. Dodać startą skórkę z połowy cytryny, wyłuskane ziarenka z laski wanilii i wymieszać. (Jeżeli używamy cukru wanilinowego to możemy go rozpuścić w roztworze żelatyny z wodą.) Do masy serowej dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Można to zrobić mikserem.
    Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć przygotowaną masę serową. Wyrównać i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego. Truskawki przełożyć do małego garnka, przykryć pokrywką i postawić na małym palniku do momentu aż się rozmrożą i puszczą sok. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus. Dolać pół szklanki wody. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać proszek galaretki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nie gotować! Odstawić do całkowitego ostudzenia. Zimny mus wylać na ściętą masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować