Sernik na zimno z galaretką i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Tortownicę rozmiaru ok. 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy lub ugniatamy ręką w tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 180stopniach do zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Do pomocy użyłam rantu cukierniczego, lub wystarczy mieć wyższą tortownicę, żeby zmieściły się w niej wszystkie warstwy sernika. W tym czasie robimy masę serową. Ser i mascarpone z dodatkiem cukru mieszamy. Żelatynę rozrabiamy z odrobiną wody, dodajemy stopniowo do niej masę serową, a następnie wszystko dodajemy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do lodówki do tężenia. W tym czasie rozrabiamy galaretki w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki wykładamy na masę serową. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę. Wkładamy ponownie do lodówki. Kolejne 2 galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru (galaretki są też słodkie) na sztywno. Następnie powoli mieszamy śmietanę z galaretkami. Wylewamy na ciasto, wkładamy do tężenia na kilka godzin.
Porady
Jeżeli chcemy żeby mus truskawkowy był delikatniejszy możemy dodać tylko 1 galaretkę do śmietany, ale poziom ciasta będzie niższy.
Komentarze