Sernik na zimno z galaretką i musem truskawkowym

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 7 osób

Sernik na zimno z galaretką i musem truskawkowym

  • 20 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła (zimnego),
    - ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
    - ok. 1 łyżka śmietany 18%.

    Masa serowa:
    - serek naturalny 400 g,
    - 1 serek mascarpone 500 g,
    - 1 łyżeczka żelatyny,
    - ok. 4 łyżki cukru (do smaku).

    Galaretka:
    - 2 galaretki truskawkowe,
    - 1,5 szklanki wrzątku,
    - ok. 1/2 kg truskawek.

    Mus truskawkowy:
    - 2 galaretki truskawkowe,
    - 1 szklanka wrzątku,
    - śmietana ok. 330 ml
    - ok. 1 łyżka cukru (do smaku).
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretką i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Tortownicę rozmiaru ok. 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy lub ugniatamy ręką w tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-30 min w 180stopniach do zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Do pomocy użyłam rantu cukierniczego, lub wystarczy mieć wyższą tortownicę, żeby zmieściły się w niej wszystkie warstwy sernika. W tym czasie robimy masę serową. Ser i mascarpone z dodatkiem cukru mieszamy. Żelatynę rozrabiamy z odrobiną wody, dodajemy stopniowo do niej masę serową, a następnie wszystko dodajemy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do lodówki do tężenia. W tym czasie rozrabiamy galaretki w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki wykładamy na masę serową. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę. Wkładamy ponownie do lodówki. Kolejne 2 galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru (galaretki są też słodkie) na sztywno. Następnie powoli mieszamy śmietanę z galaretkami. Wylewamy na ciasto, wkładamy do tężenia na kilka godzin.

Porady

Jeżeli chcemy żeby mus truskawkowy był delikatniejszy możemy dodać tylko 1 galaretkę do śmietany, ale poziom ciasta będzie niższy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować