Ciasto biszkoptowe z masami serowymi.Górny biszkopt malowany we wzorki.Tutaj wykorzystałam stary papier z wzorkami. Już publikowanym taki biszkopt lecz z trochę innymi kolorami. Ciasto imprezowe.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
MASA NA WZORKI:
-50 g. masła
-50 g. cukru pudru
-50 g. mąki
-50 g. białka
-barwniki spożywcze, różnokolorowe
BISZKOPT na wzorki:
-4 jajka
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT na spód:
-4 jajka
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-40 g. cukru pudru
-150 ml.śmietanki 30 %
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
-1/2 puszki brzoskwiń w syropie
MASA SEROWA Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-40 g. cukru pudru
-150 ml.śmietanki 30 %
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
-20 g. posypki czekoladowej
Sernik na zimno z biszkoptem we wzorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia.(tutaj wykorzystałam stary mój wzór)
Odwrócić papier i delikatnie natłuścić.
2.masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem.
Masę podzielić do kilku miseczek.Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. (Tutaj była czerwona, żółta,zielona, niebieska i fioletowa.) Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.
3.Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Na tą natłuszczoną stronę. Wykałaczką wyrównać.
4.Papier z malowanym wzorem przenieść do blaszki 30x40, delikatnie postukać i schłodzić w lodówce z godzinę. Można wieczorem namalować i blaszkę schować do lodówki na całą noc.
5.biszkopt we wzorki-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto i wyrównać górę. Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i ostrożnie papier. Starać się nie uszkodzić wzorków. Biszkopt ostudzić.
6.biszkopt na spód- Zrobić identycznie jak poprzedni z tym, że wylać na czysty papier do pieczenia i bez schładzania. Po wystygnięciu, włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyścielanej czystym i wyższym papierem.Żeby masa dobrze przywarła do biszkoptu, to dobrze jest z niego zdrapać skórkę widelcem. (tutaj zdjęłam a w malowanym nie i potem odchodził od kremu)
7.krem 1-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem porcjami dodawanym serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać brzoskwinie i wymieszać łopatką, ale nie długo i wylać na biszkopt w blaszce.Blaszkę schłodzić z pół godziny w lodówce.
8.krem 2- Postąpić jak z poprzednią masą tylko bez brzoskwiń a na koniec dodaną posypką. Można zetrzeć czekoladę.
Wylać i rozsmarować w blaszce.
9.Przykryć malowanym biszkoptem i całość schłodzić w lodówce. Kroić ostrym nożem .
Komentarze