masa budyniowa :
-1 l. mleka
-2 budynie toffi
-1 łyżka mąki
-4 łyżki cukru
-300 g masła
-1 czekolada karmelowa
masa serowa:
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1/4 szklanki gorącej wody
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki gorącej wody
-500 ml. śmietanki 30%
-220 g. cukru pudru
-1 kg. sera z wiaderka
Sernik kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łopatką. Wylać na blachę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min w 175*.
nasączenie-Po upieczeniu biszkopt, obrócić zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki z nowym papierem .
Biszkopt nasączyć posłodzoną kawą.
2.masa budyniowa-Budyń z mąką i cukrem, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić i w gorącym budyniu,rozpuścić czekoladę w kostkach..Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować, dodając po trochu budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić, do zastygnięcia.
3.masa serowa- Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę w 1/2 szklanki rozpuścić i wlać do kawy.Mieszaninę ostudzić do letniego. Śmietankę z cukrem pudrem i serem zmiksować.Na koniec dolewać letnią kawą z żelatyną i krótko zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie budyniowej i schłodzić
4.kawowe esy-floresy- Zaparzyć kawę z 1/4 szklanką gorącej wody i posłodzić. Żelatynę rozmieszać też z 1/4 szklanki gorącej wody. Połączyć i ostudzić do lekkiego tężenia. Przelać do buteleczki z dozownikiem i polać ciasto w/g własnej fantazji.
Komentarze