SERNIK KAWOWY NA ZIMNO

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno na biszkopcie. Sernik o smaku kawy, bardzo delikatny i pyszny.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1/3 szklanki gorącej wody
    -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    -1 łyżeczka cukru

    masa budyniowa :
    -1 l. mleka
    -2 budynie toffi
    -1 łyżka mąki
    -4 łyżki cukru
    -300 g masła
    -1 czekolada karmelowa

    masa serowa:
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1/4 szklanki gorącej wody
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -500 ml. śmietanki 30%
    -220 g. cukru pudru
    -1 kg. sera z wiaderka

    kawowe esy-floresy:
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -1/4 szklanki gorącej wody
    -4 łyżeczki cukru
    -1 łyżeczka żelatyny
    -1/4 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK KAWOWY NA ZIMNO 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łopatką. Wylać na blachę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min w 175*.

    nasączenie-Po upieczeniu biszkopt, obrócić zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki z nowym papierem .
    Biszkopt nasączyć posłodzoną kawą.
  • SERNIK KAWOWY NA ZIMNO 2. masa budyniowa-Budyń z mąką i cukrem, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić i w gorącym budyniu,rozpuścić czekoladę w kostkach..Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować, dodając po trochu budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić, do zastygnięcia.
  • SERNIK KAWOWY NA ZIMNO 3. masa serowa- Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę w 1/2 szklanki rozpuścić i wlać do kawy.Mieszaninę ostudzić do letniego. Śmietankę z cukrem pudrem i serem zmiksować.Na koniec dolewać letnią kawą z żelatyną i krótko zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie budyniowej i schłodzić
  • SERNIK KAWOWY NA ZIMNO 4. kawowe esy-floresy- Zaparzyć kawę z 1/4 szklanką gorącej wody i posłodzić. Żelatynę rozmieszać też z 1/4 szklanki gorącej wody. Połączyć i ostudzić do lekkiego tężenia. Przelać do buteleczki z dozownikiem i polać ciasto w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować