Sernik z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywno dodając partiami cukier. Do ubitych, dodać żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do formy i piec 35 min w temp 170*C z termoobiegiem. Zimny przekroić na pół.
2.Masa serowa: Ser zmielić w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodawać masło i ser, dodać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno i na koniec wymieszać z masą serową.
3.Składniki polewy zagotować.
4.Formę w której był pieczony biszkopt ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić jedną część biszkopta. Polać połową polewy i wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć drugą połową biszkopta, polać polewą i wyłożyć resztę masy serowej. Pieczemy 35 min w temp 180*C następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 10 min.
5.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody. Pozostałe składniki razem podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Żelatynę zahartować łyżką polewy i razem energicznie wymieszać. Ciasto polać ciepłą polewą.
Komentarze