Ciasto jajko sadzone

4.5 (163 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Realistyczne? Chyba udało mi się oddać klimat całej blaszki sadzonych jajek ;-). Jestem pewna, że ciasto wywoła efekt zaskoczenia na niejednym stole wielkanocnym. Przy tym nie jest trudne do wykonania - to sernik na zimno z dodatkiem galaretki na delikatnym spodzie z ciasta. Żółtka jajek to brzoskwinie z syropu lub z kompotu, które przykrywamy przezroczystą galaretką i posypujemy pistacjami (jak szczypiorkiem). Smakuje wspaniale, jak najlepszy sernik na zimno. Polecam!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
    500 g serka mascarpone, schłodzonego
    200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    3 łyżki soku z cytryny
    1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub ewentualnie cytrynowej* (na 500 ml wody)
    6 - 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
    1-2 małe brzoskwiń moreli w syropie (lub z kompotu)
    3 opakowania herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasto jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka sadzone 1. 1.Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna.

    2.W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny - ubić, do wymieszania i połączenia.

    3.Masę serową przelać na blat ułożonych herbatników. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki brzoskwiń z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować