Sernik na daktylowo-migdałowym spodzie z pianką kawową

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Serniki to ulubione ciasta w moim domu i piekę je bardzo często. Dzisiejsza moja propozycja to śmietankowy na daktylowo-migdałowym spodzie z polewą kawową. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje obłędnie. Idealny na każda okazję :)

b
  • 8 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: tortownica ok. 18 cm
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
spód:
• 100 g daktyli + woda do ich namoczenia,
• 100 g migdałów + woda do ich namoczenia,
• 50 g pasty kokosowej,
masa serowa:
• 500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
• 70 g masła,
• 3 jajka,
• budyń śmietankowy bez cukru (ok. 35g)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, gdy ser jest rzadszy),
• ok. 80g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
• łyżeczka aromatu śmietankowego,
• szczypta soli,
pianka kawowa:
• 200 ml śmietany 36%,
• 50 ml espresso,
• ½ łyżeczki żelatyny,
• 1-2 łyżeczki cukru pudru ( u mnie zmiksowany ksylitol)

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na daktylowo-migdałowym spodzie z pianką kawową

  • 1. spód:
    Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min, odcedzamy.
    Migdały zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na 10 min, odcedzamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Daktyle i pastę kokosową miksujemy, następnie dodajemy migdały i mieszamy razem, wykładamy na spód tortownicy delikatnie ugniatając.
    masa serowa:
    Żółtka oddzielany od białek.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajmy budyń i żółtka, następnie ser. Miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Jeśli używamy sera z wiaderka i jest rzadszy to dodajemy łyżeczkę mąki.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut (czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika). Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    pianka:
    Żelatynę zalewamy gorącym espresso i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie strumyczkiem wlewamy kawę cały czas ubijając aż będzie sztywna. Gotową wykładamy na sernik. Odstawiamy na kilka godzin. Dekorujemy według uznania. Smacznego!

Porady

1. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.
2. Jeśli używamy sera z wiaderka który jest dość rzadki to dodajemy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Jeśli ser jest gesty to mąka nie jest konieczna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałydaktyleurodzinysernikświętana każda okazjęprzyjęciedo kawyimieninySwiateczne ciastodomówkasernik z piankąpasta kokosowaz kawową piankąpianka śmietanowo-kawowa

Komentarze

Podobne przepisy

Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową

Dodane przez: JustKuchcik

Jagielnik na spodzie z musli z galaretką...

Ciasto pełne zbóż i bakalii. Słodkie...

makowiec  z pianką

Dodane przez: Bożena Z.

Makowiec na kruchym spodzie z pianką

proste i smaczne ciasto- na święta...

Sernik na spodzie z delicjami

Dodane przez: Bożena1960

Sernik na spodzie z delicjami

Sernik którym dzisiaj chciałabym...

Serniczek jaglany, na migdałowo - daktylowym spodzie z daktylowym karmelem i solonymi orzeszkami

Dodane przez: ankad21

Serniczek jaglany, na migdałowo - daktylowym...

Nie sądziłam ,że kasza jaglana...

Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

Dodane przez: Patrycja33

Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

Jesienny sernik z jabłkami na orzechowym...

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym...

Puszysty sernik, w którym smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE