Sernik na daktylowo-migdałowym spodzie z pianką kawową

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Serniki to ulubione ciasta w moim domu i piekę je bardzo często. Dzisiejsza moja propozycja to śmietankowy na daktylowo-migdałowym spodzie z polewą kawową. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje obłędnie. Idealny na każda okazję :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 18 cm
    Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    • 100 g daktyli + woda do ich namoczenia,
    • 100 g migdałów + woda do ich namoczenia,
    • 50 g pasty kokosowej,
    masa serowa:
    • 500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    • 70 g masła,
    • 3 jajka,
    • budyń śmietankowy bez cukru (ok. 35g)
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, gdy ser jest rzadszy),
    • ok. 80g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    • łyżeczka aromatu śmietankowego,
    • szczypta soli,
    pianka kawowa:
    • 200 ml śmietany 36%,
    • 50 ml espresso,
    • ½ łyżeczki żelatyny,
    • 1-2 łyżeczki cukru pudru ( u mnie zmiksowany ksylitol)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Pianka Pasty

Sernik na daktylowo-migdałowym spodzie z pianką kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min, odcedzamy.
    Migdały zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na 10 min, odcedzamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Daktyle i pastę kokosową miksujemy, następnie dodajemy migdały i mieszamy razem, wykładamy na spód tortownicy delikatnie ugniatając.
    masa serowa:
    Żółtka oddzielany od białek.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajmy budyń i żółtka, następnie ser. Miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Jeśli używamy sera z wiaderka i jest rzadszy to dodajemy łyżeczkę mąki.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut (czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika). Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    pianka:
    Żelatynę zalewamy gorącym espresso i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie strumyczkiem wlewamy kawę cały czas ubijając aż będzie sztywna. Gotową wykładamy na sernik. Odstawiamy na kilka godzin. Dekorujemy według uznania. Smacznego!

Porady

1. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 2. Jeśli używamy sera z wiaderka który jest dość rzadki to dodajemy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Jeśli ser jest gesty to mąka nie jest konieczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Migdały Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować